Tekstversie

Kampen

U vindt hier foto's en filmbeelden aan van de oude Hanzestad Kampen die in het heden en het verleden zijn gemaakt. U ziet bij voorbeeld foto's die in 2007 werden gemaakt onder een azuurblauwe hemel, zoals je die zelden in Nederland treft. Maar ook oude, historische foto's van de binnenstad, de Burgel en enkele oude stadspoorten.
Kampen in 2007

Op Koninginnedag 2007 (30 april) scheen de zon stralend in een knalblauwe hemel. De foto's zijn dus niet bewerkt!Kampen - oud

U treft hier historische foto's van Kampen aan, speciaal van dat deel van deze stad waar ik aan de Burgwal ben geboren. De witte woning, een zgn. herenhuis op nummer 51 staat er al lang niet meer (zie foto direct onder dit blok). Het gebouw werd destijds gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding van verpleeghuis Myosotis. Helemaal rechts ziet u Myosotis nog zeer herkenbaar als het oorspronkelijke, bakstenen gebouw. Ook de fraaie woning van de familie Melisie is helaas weg, inclusief de fraaie bovengevel (timpaan). Een deel van mijn jeugdjaren heb ik in en rondom huize Margaretha en Myosotis doorgebracht. Bij slecht en/of koud weer mochten we van de stoker (ja, die had je toen nog.....) 's winters af en toe in het centrale ketelhuis spelen. Maar ook de gangen van huize Margaretha en de binnentuin kenden we door en door. Midden tussen de gebouwen en de toenmalige piepkleine (nu geheten) aanleunwoninkjes (een foto ervan staat rechts van deze tekst) woonden de "vader en moeder" (de directeur met echtgenote) in een vrijstaande woning. Ik zie dat huis nog voor me, de voordeur met een fraai stoepje ervoor. Maar ja, die directeur zorgde er altijd voor, dat wij als kinderen steeds snel moesten verdwijnen. Deze ''binnentuin was voor de ouden van dagen", riep hij ons toe. Het kan wonderlijk lopen, later ben ik zelf directeur van een verzorgingscentrum geworden. Maar daar waren kinderen meer dan welkom!
Burgwal 51 - Kampen

Kampen, Burgwal 54, 53, 52, 51, 50 (v.l.n.r.). Op deze oude foto ziet u de afgebroken woningen Burgwal 54 t/m 50. Hier woonden in de jaren zestig diverse families: op nummer 50 woonde in de jaren 1950/1960 de familie Melisie, op nummer 51 de familie De Just, op nummer 52 de Dames Van Dijk, op nummer 53 was het kantoor van accountant en boekhoudbureau Wieringa gevestigd. Midden op de foto ziet u direct grenzend aan de Burgel het openbare urinoir. In goed Kampens een ''pisbak''. Als ik er over nadenk, ruik ik de speciale geur nog steeds. Vooral 's zomers was het er niet te harden, maar ja, in hoge nood is alles goed! Ik weet ook nog dat op een gegeven moment een auto met flinke vaart uit de Burgwalstraat (links op de foto) kwam: de remmen weigerden echter plotseling. De chauffeur wist de pisbak te omzeilen maar stond vervolgens met de neus van zijn auto naar voren in de Burgel, toen nog een open riool. De stank van de pisbak was niets vergeleken met de stank uit de Burgel......
Burgwal 49 - 57

Oude foto's Kampen
Filmbeelden Kampen 1923

Er bestaan nog diverse oude filmbeelden, die destijds in Kampen opgenomen zijn. Door hier te klikken kunt u dergelijke bewegende zwartwit filmbeelden uit 1923 bekijken. U wordt omgeleid naar het archief van Youtube. Als het filmpje (plm. 4 minuten) afgelopen is, verschijnen er meestal wel andere filmpjes over Kampen in beeld, die u dan zelf naar keuze kunt aanklikken.
Kampen

Foto's gezocht

Via het ondermenu (links) kunt u diverse foto's bekijken. Heeft u zelf nog oude foto's van Kampen en speciaal de Burgwal? Stuur ze op en dan zal ik ze - desgewenst met bronvermelding - toevoegen aan deze pagina (bestandsgrootte plm. 50-60 Kb is al voldoende).
Kampen - Broederkerk

 Klik hier om naar boven te gaan.
Contact opnemen Copyrights Disclaimer Overzicht site PDF Updates Lettergrootte